Ocak-Mart 1999
Ana Sayfa
Haber Dizini
Temmuz-Eylül 1999
.
HEAVY METAL HABERLERİ
(Nisan-Haziran 1999)
.
Metallica bu kez vasattı
Megadeth'ten yeni albüm
Dokken'dan derleme albüm
Iron Maiden, Kuzey Amerika'da
Rob Halford dönüyor
Queensryche'dan yeni albüm

Metallica bir kez daha Türkiye'deydi
1993'de, İstanbul'da görüp görebileceğimiz en muhteşem konseri veren Heavy-Metal'in dev grubu Metallica, 13 Haziran Pazar gecesi yine bizlerleydi. Ali Sami Yen'deki konserde eski performansından uzak gözüken grup, tura adını veren "Garage Remains The Same" söylemine uygun olarak eski parçalarına çokça yer verdiyse de, sahnenin ve şov ağırlığın 6 sene öncesindekilerle kıyaslanamayacak düzeyde olması, vasat bir Heavy-Metal konserini yaşattı bizlere. Sonuçta garaj değişmese bile ne onlar aynı kalmıştı ne de biz... 

Alt grupların (Megalomaniax ve Kurban) ardından saat 21:15 gibi sahne alan Metallica, konsere "Garage Inc."den "So What" ile başladı. Ardından "Last Caress / Green Hell" geldi. Muhteşem "Master Of Puppets", onu takip eden "Of Wolf And Man" ve "The Things That Should Not Be" ile nostalji yapıp, "Reload" albümünün parçalarına girdiler. "Fuel", "Memory Remains" ve "Load" albümünden "Bleeding Me"nin ardından grubun diğer üyeleri dinlenirken Jason Newsteed'den küçük bir bas solo dinledik. Ardından "Welcome Home"dan damakta tat bırakacak kadar bir giriş kısmı çalıp ilk albümleri "Kill'Em All"dan "The Four Horsemen" ve "Ride The Lightning"den "For Whom The Bell Tolls"u çaldılar. Bu parçanın sonunda da yine "Load"dan "King Nothing"e geçtiler.

6 yıl önceki konserin içinde bulunduğu tura adını veren parça "Wherever I May Roam" ve her zamanki harika yorumuyla "One" sıradaki parçalardı. Bu ikisini, çalmalarını hiç beklemediğim sıkı parçaları "Fight Fire With Fire" izledi. "Ride The Lightning"in açılış parçası olan bu parçayı kısa bir aradan sonra sakin bir dönüşle "Nothing Else Matters" ve yeniden dağıttıklerı "Sad But True" izledi. 1993 konserinin açılış parçası "Creeping Death" ise bu kez konserin asıl bölümünün kapanışıydı. Sahneye tekrar geldiklerinde yine "Bleeding Me"nin melodisi duyuldu ama sözlere girmeden "Die, Die My Darling"e geçtiler. İkinci bis parçaşı, klasikleşen konser parçaları "Enter Sandman" oldu. Bunu yine kapanış gibi söyleyip (ki 6 sene evvelin muhteşem kapanışını onunla yapmuşlardı), penaları dağıttıktan sonra "siz hala buradasınız, biz de buradayız" deyip "Battery"yi sürpriz bir hediye gibi sundular. Ardından da "Çok yakında yine görüşeceğiz." deyip konseri bitirdiler.

Sıcağı sıcağına genel bir değerlendirme yapacak olursak, grubun eski havasını tekrar yaşatmaya çalışmakla beraber o yılların ateşinin sönmüş olduğunu, seyirci sayısı fena olmamakla birlikte ilk seferdeki gibi coşturamadıklarını söyleyebiliriz. Bununla birlikte yenilerden çok eski sıkı parçalara yer vermiş olmalarının, bir çok izleyicinin tatmin olmasını sağladığı da kesin. Yine de insan gece yarısını geçe biten üç saatlik dev konseri, özellikle de seyirciyle birlikte söyledikleri "Seek And Destroy"u hatırlayınca biraz buruk kalıyor. Çünkü bu kez klasik bir süre sayılabilecek şekilde 2 saatte konseri bitirdiler ve seyirciyle tam anlamıyla bütünleştikleri bir parça da olmadı. Şahsen Metallica'yı tekrar izlemektense Megadeth'i Türkiye'de görmeyi isterdim. Neyse dev bir grubu ikinci kere görmek her şeye rağmen iyiydi.


Megadeth'in yeni albümü Risk çıkmak üzere
Bateristi Nick Menza'yı sağlık sorunları nedeniyle kaybeden Heavy Metal'in dev grubu Megadeth, yeni bateristiyle doldurduğu albümü "Risk"i yakında piyasaya sürüyor. Albümle ilgili ayrıntılı bilgi ile birlikte "Prince Of Darkness" ve "Crush 'Em" adlı iki yeni parçanın Real Audio formatında 30'ar saniyelik kısımlarını www.hollywoodandvine.com/megadeth adresinde bulabilirsiniz. Grup ayrıca, 7-26 Eylül tarihleri arasında Avrupa'da Iron Maiden'a alt grupluk yapacak.

Dokken'dan derleme albüm
80'lerin sağlam Hard Rock gruplarından Dokken, derleme albümü "The Very Best Of Dokken"ı 6 Temmuz'da yayınlıyor. Albümde 16 parça bulunuyor: "Breaking The Chains", "Paris Is Burning" (Live In Europe), "Into The Fire", "Just Got Lucky", "Alone Again", "Tooth And Nail", "The Hunter", "In My Dreams", "It's Not Love", "Dream Warriors", "Burning Like A Flame", "Heaven Sent", "Mr.Scary", "Walk Away", "Mirror Mirror" (Don Dokken'ın solo albümü "Up From The Ashes"dan), "Too High To Fly". Dokken'ın son albümü "Erase The Slate" ise şimdilik sadece Kuzey Amerika'da piyasaya sunuldu.

Iron Maiden, "Kapalı Gişe"
Iron Maiden'ın "Ed Hunter North American Tour" konser biletleri şimdiden satılmış durumda. Grubun eski orijinal kadrosuna tekrar kavuşması ile oluşan ilgiden, grup elemanları da memnun gözüküyorlar. Biz de onları bu gerçek kadroları ile Türkiye'ye de bekliyoruz.

Metal Tanrısı dönüyor
Judas Priest'in muhteşem solisti Rob Halford, yeniden sahnede. Bir süredir kendi içine dönen ve ciddi bir iç hesaplaşma yaşadığını söyleyen Halford, bir kez daha Metal'de karar kıldı ve "Silent Screams" isimli yeni parçasının kayıtlarını bitirdi. Halford, grubuyla birlikte Phoenix'de 10 parça kaydetmiş. Eylül'e kadar 40'a yakın parça kaydedeceklerini söylüyorlar ama yeni albüm ile ilgili bir bilgi yok.

DeGarmo'suz Queensryche'dan yeni albüm
Atlantic Records ile anlaşan Quuensrcyhe, yeni albümü "Q2K"yı 14 Eylül'de çıkarıyor. 11 parçanın yer aldığı albümle ilgili bilgiyi http://www.queensryche.com adresinden bulabilirsiniz.
Albümdeki parçalar: "Falling Down", "One Life", "Sacred Ground", "When the Rain Comes", "How Could I", "Beside You", "Liquid Sky", "Breakdown", "Burning Man", "Wot Kinda Man", "Right Side of My Mind".
Grubun stilini belirleyen önemli bir unsur olan başarılı gitaristleri Chris DeGarmo'nun 1998 başında ayrılmasıyla, grup kurulduğundan bu yana ilk kez kadro değişikliği yaşamış, bir ara sadece konserlerde grupla birlikte olan Kelly Gray, 1998 ortasından itibaren grubun resmi üyesi olmuştu. 1990 albümleri "Empire"ın ardından yavaş yavaş düşüşe geçen grubun, Garmo'suz bu ilk albümde neler yaptığı ya da yapamadığı merakla bekleniyor.
Q2K