Nisan-Haziran 2002
Ana Sayfa
Haber Dizini
Ekim-Aralık 2002
.
HEAVY METAL HABERLERİ
(Temmuz-Eylül 2002)
.
Blind Guardian İstanbul konseri - 28.09
The Doors yeniden - 16.09
Bruce Dickinson yüksekten uçuyor - 16.09
Helloween'a yeni gitarist - 28.08
Dark Tranquillity'nin yeni albümü çıktı - 22.07
Judas Priest Tribute'larına yeni ekleniyor - 22.07
Malmsteen'den yeni albüm - 22.07
In Flames gün saymaya devam ediyor - 15.07
Eski Megadeth'çilerden yeni grup - 01.07
YENİ ÇIKAN BAZI ALBÜMLER:
EYLÜL'02
Anthrax - We've Come For You All
Bon Jovi - Bounce
In Flames - Reroute To Remain
Lacuna Coil - Comalies
Nile - In Their Darkened Shrines
Yngwie Malmsteen - Attack
AĞUSTOS'02
Avantasia - The Metal Opera, Part II
Def Leppard - X
Doro - Fight
Pentagram - Bir
TEMMUZ'02
Bruce Springsteen - The Rising
Dark Tranquillity - Damage Done
Red Hot Chili Peppers - By The Way
Vintersorg - Visions From The Spiral Generation
Warlord - Rising Out Of The Ashes

Blind Guardian
İSTANBUL'DAYDI
Orta-Dünya'da bir gece
28.09.2002, Bostancı Gösteri Merkezi - İstanbul
Sonunda geldi de geçti bile. Aylardır merakla beklediğim, önce Haziran ayındaki gelişi iptal edilen, sonra 28 Eylül yeni kavuşma tarihi olarak belirlenen Blind Guardian konseri, Bostancı Gösteri Merkezi'nde gerçekleşti.

15:00'de kapı açılışı, 20:00'de Blind Guardian'ın sahne alışı olarak planlanan konser için 19:30 gibi Bostancı'daydık. Bir de baktık ki 2-3 bin kadar siyah giyimli insan ön saflarda genişleyen arkalara doğru incelen bir kuyruk oluşturmuşlar. Orada burada da sıra haricinde kalıp küçük gruplara bölünmüş 100-150 kadar kişi daha var. Kapılar dört buçuk saat gecikmeyle ancak açılıyordu ve sebebi de açıklanmamıştı. Sonradan içeride Hansi'nin dediğinden öğrenecektik ki önemli teknik sorunlarla karşılaşılmış, bu nedenle alt grup olarak belirlenen Soul Sacrifice ve Battlorn'un sahne alması mümkün olmamış. BG, bu gruplara söz vermiş; Türkiye'deki ya da başka bir yerdeki diğer bir konserde bunlara da sahne aldıracak. İkisinin de gelecegi olan gruplar oldugundan bahsetti Hansi. Dinleyemediğimiz için bilemiyoruz tabi.

Biz içeri girerken (ki bizden önce 2000-2500 kişi kadar girmiş, bizden sonra da 500 daha eklenmiş olabilir) saat dokuz olmuştu. Blind Guardian, çalmaya başladığında da saat 21:15 filandı. Seyirciden "Guardian, Guardian" nidaları yükselmeye başlamışken ortalık karardı ve kötülüğün büyük gücü Morgoth'ın Sauron'a seslenişi ile sahne açıldı. "Nightfall in Middle-Earth" albümünün de girişini oluşturan Morgoth-Sauron diyaloğu "War of Wrath" ve onu izleyen "Into the Storm" ile Blind Guardian konsere sıkı bir giriş yaptı. Bu yılın, dünyanın çesitli yerlerinde sahne aldıkları diğer konserlerinde de olduğu gibi bu ikisini izleyen üç şarkı da aynıydı: "Welcome to Dying", "Nightfall" ve "The Script for My Requiem". Welcome'dan önce Hansi bir "Merhaba Arkadaşlar" çekti ve gecikmeyi, alt grupların sahne almayışının nedenini filan anlatarak konsere devam etti. Hemen her şarkıdan sonra teşekkür niyetine "Teshekk" deyişi de bir çok kişiyi güldürdü.

İlk beş şarkının ardından klasik setin biraz dışına çıktılar. Öncelikle bu yıl hiç bir konser kritiğinde çaldıklarını okumadığım klasik parçaları "Lord of the Rings" geldi. Sonra yine normal sete dönerek "Valhalla" ve yeni albümden "The Soulforged"u çaldılar. Burada bir parantez açıp grubun performansının oldukça iyi olduğunu ama sahnede Hansi dışında hiç kimsenin öne çıkmadığını söylemeliyim. Grubun şov grubu olmaktan çok hikaye anlatıcı bir tarzı olması da konserde, kaptırıp giden uçuk gitar ve davul sololarının olmamasıyla enstruman virtüözlügünün arka planda kalması ve solistin öne çikması demek tabi. Hansi ise gerçekten muhteşem bir solist. Fazla iyi olmayan ses düzeni bile onu fazla boğamadı ve hem yumuşak hem de sert söylemin arka arkaya geldigi bir çok parçayı, stüdyodaymışçasına söyledi. Zaten antrenmanlı olduğu gözüken seyirci ile de iyi bir diyalog kurdu ve bir çok şarkıda nakaratı hep seyircilere bıraktı.

Daha sonra sıralarını tam olarak hatırlayamadığım şu şarkılar geldi: "Time Stands Still (at the Iron Hill)", "Mordred's Song", "Mourning Hall", "Journey Through the Dark" ve "Bright Eyes". Buradaki son iki şarkı da genelde konser setinde yer almayan şarkılar. "Time Stands Still" de genelde biste çalınıyormuş. Noldor'un yüce kralı Fingolfin'in Morgoth'ın kalesine doğru tek başına hücuma kalkması ve kahramanca dövüşerek Morgoth tarafından öldürülüşünü anlatan bu şarkıyı, "great" bir tarihe sahip olduğunu söylediği Türk seyircilere armağan etti Hansi.

Konserin bisten önceki son üç parçası, yine sete uygundu: Yeni albümden "Punishment Divine" ünlü bir yazar ve düşünür hakkındaymış, solist ismini söyledi ama anlayamadım. Sonraki "Bard's Song" zaten seyircilerin en çok beklediği şarkıydı ve tüm salon tarafından koro halinde söylendi. Ne yazık ki son parçamiz dedikleri parça da "Imaginations from the Otherside" oldu.

Tabi ki konser böyle bitmeyecekti ve ışıklar yakılmadı. Beş dakika kadar sonra grup geri gelip iki, daha doğrusu üç parça daha söyleyeceklerini belirterek "Lost in the Twilight Hall"a girdiler. Bunu bir başka Kral Arthur konulu şarkı, "Past and Future Secret" izledi. Son parça ise yine beklenildigi gibi "Mirror Mirror"du ki seyircinin çalınması için tempo tuttuğu şarkılardan biriydi zaten.

Klasik set içinde yer alan "Harvest of Sorrow", uzun şarkı "And Then There Was Silence"dan bir bölüm ve "The Quest for Tanelorn" söylenmedi. Onların yerine ilk kez konser verdikleri bir yerde daha fazla ilgi çekebilecek şarkılara yer vermeleri akıllıcaydı gerçekten de. Özellikle "Lord of the Rings" ve "Bright Eyes" güzel sürprizler oldular.

Sonuç olarak başarılı bir konser olduğu söylenebilir. Ama grubun iyi şarkılarının çokluğunu ve bir çoklarını çalamamıs olduklarını düşünürsek 2 saatten biraz daha az süren konserin kısa sayılabileceğini ve tam doyum veremediğini belirtmeliyim. Yine de son bir iki senede canlı canlı seyretmiş olduğum Dark Tranquillity ve Megadeth'den daha iyi bir etki bıraktı Blind Guardian bende.

Seyircinin yaş ortalaması çok düşük değildi. Hem yeni metal akımlarının daha fazla taraftar bulduğu 20 yaş altı kuşağın gelmemiş olması hem de BG'nin şarkı sözlerinin daha yaşlı sayılabilecek bir kesime hitap etmesi, bunun nedeni olabilir.


The Doors'un 21.Yüzyıl kadrosu
16.09.2002
Kısa ömrüne karşın en çok tanınan ve Rock tarihinin en önemli gruplarından olan The Doors, yeniden canlanıyor. Efsanevi solistleri Jim Morrison'un ölümüyle fiili olarak sonlanan ama eski kayıtlar / filmler vb bir çok yayınla gündemden hiç düşmeyen grubun söz yazarı/besteci keyboardcusu Ray Manzarek, The Cult'ın ünlü adamı Ian Astbury ve bir diğer büyük İngiliz grubu Police'in davulcusu Stewart Copeland'i kadroya ekleyerek 2003 yılı içerisinde dünya turuna çıkıyor.

Bruce Dickinson yüksekten uçuyor
16.09.2002
Iron Maiden solisti Bruce Dickinson, kariyerine bir mesleği daha ekledi. Şarkıcılık, söz yazarlığı, bestecilik, eksrimcilik, haber/magazin program yapımcılığı, yazarlık derken bir kaç yıldır amatör olarak sürdürdüğü pilotluğu İngiliz charter firması Astraues'da Boeing 737 uçurma seviyesine çıkardı. Pilot Bruce, İngiltere'den Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki turistik bölgelere yolcu taşiyormuş. Dediğine göre, uçuş öncesi ismi kaptan pilot olarak anons edildiğinde, bir yerlerden Rock'a bulaşmış yolcular hosteslere "Bu Rock yıldızı olan Bruce Dickinson" mı şeklinde sorular sorup onunla kokpitte konuşmak istiyorlarmış.

Helloween yeni gitaristini belirledi
28.08.2002
Helloween nihayet yeni gitaristin adını açıkladı ve Alman grubu Freedom Call'ın eski elemanı Sascha Gerstner'in gruba katılışını duyurdu. Bilindiği üzere kurucu üye Kai Hansen'in 1989'daki ayrılışından bu yana grupla çalışan gitarist Roland Grapow, yedi senedir grupta olan baterist Uli Kusch ile birlikte solo projelere ağırlık vermek amacıyla geçen yıl gruptan ayrılmıştı. Kusch'un yerine eski Metalium ve Kingdom Come bateristi Mark Cross'un bagetleri eline almasından sonra gitarist konusunda arama çalışmaları sürmekteydi. Londra doğumlu Cross'un gelişiyle, gruba ilk kez Alman olmayan bir müzisyen katılmıştı.

Dark Tranquillity - Damage Done piyasada
22.07.2002
Dark Tranquillity'nin yeni albümü "Damage Done" piyasada. Grubun resmi sayfasında www.darktranquillity.com yazdığına göre albüm çıkar çıkmaz bir çok dergi ve internet sitesinde tam yada tama yakın puanlar almış. Bu arada bir de sorunla karşılaşmışlar. Century Media etiketiyle yayınlanan albümün satılan bazı kopyalarında ilk ve son parçaların son bir kaç saniyesi kesiliyormuş. Arızalı kopyalar değiştiriliyormuş ve bunun için service@centurymedia.de adresine mail atmak gerekiyormuş. Bu arada aylardır yarı kapalı olan resmi sitenin de artık açık olduğunu yazmaya gerek yoktu herhalde.

Bir "Judas Priest Tribute" albümü daha
22.07.2002
Nuclear Blast, 9 Eylül'de yeni bir Judas Priest tribute albümü "A Tribute To The Priest"i çıkarıyor. Albümde yer alacak gruplar ve yorumladıkları Priest klasikleri şöyle: Annihilator - "Hell Bent For Leather", Primal Fear - "Metal Gods", Witchery - "Riding On The Wind", Iced Earth - "Screaming For Vengeance", Siebenburgen - "Jawbreaker", Hammerfall - "Breaking The Law", Benediction - "Electric Eye", Death - "Painkiller", Silent Force - "All Guns Blazing", Steel Prophet - "Dreamer, Deceiver", Armored Saint - "Never Satisfied", Therion - "Green Manalishi", Thunderstone - "Diamonds And Rust" ve Skid Row ft. Rob Halford - "Delivering The Goods (Live)".

Malmsteen yeniden saldırıya geçiyor
22.07.2002
Yngwie J.Malmsteen ve grubu Rising Force'un yeni albümü "Attack", Japonya da 4 Eylül'de çıkıyor. Avrupa ve ABD yayım tarihleri ise henüz belli değil. Albümün Japonya'daki ilk baskılarına beşer adet Malmsteen oyun kartı da eklenmiş. "Attack"deki parçalar da şöyle: "Razor Eater", "Rise Up", "Valley Of The Kings", "Ship Of Fools", "Attack", "Baroque & Roll", "Stronghold", "Mad Dog", "In The Name Of God", "Freedom Isn't Free", "Majestic Blue", "Valhalla", "Touch The Sky", "Ironclad"  ve "Nobody's Fool" (Japon Bonus).

In Flames'tan yeni albüm öncesi son hazırlıklar
15.07.2002
In Flames, yeni albümü "Reroute To Remain"i destekleyecek konserler için hazırlıklarını sürdürüyor. Grup konserlere başlayacağı İsveç'teki H82K2 turunda Slayer ve eski Sepultura'cı Max Cavalera'nın grubu Soulfly ile çalacak. Ayrıca Slayer ile birlikte Kaliforniya'da da konser verecek. Eylül ayındaki bu konserleri 7 Ekim'de başlayacak Avrupa turu izleyecek. Yeni albüm "Reroute To Remain", Avrupa'da 2, Kuzey Amerika'da 3 Eylül'de yayınlanacak. Grup "Cloud Connected" parçasına da klip yapmakla uğraşıyor. Yapımcılığını ilk kez Fredrik Nordström dışında birinin, Daniel Bergstrand'ın gerçekleştirdiği yeni albümde kapak da Dark Traquillity'den ve Sentenced kapaklarından tanıdığımız Niklas Sundin'in eseri olacak. Albümde yer alacak 14 parça da netleşmiş durumda: "Reroute To Remain", "System", "Drifter", "Trigger", "Cloud Connected", "Transparent", "Dawn Of A New Day", "Egonomic", "Minus", "Dismiss The Cynics", "Free Fall", "Dark Signs", "Metaphor" ve "Black & White".

Dağılan Megadeth'in elemanlarından yeni grup girişimi
01.07.2002
Dave Mustaine'in rahatsızlığı nedeniyle dağıldığını açıklayan efsane grup Megadeth'in son kadrosundaki David Ellefson, Jimmy DeGrasso ve Al Pitrelli, eski eleman Marty Friedman'ın da katılımıyla yeni bir grup oluşumu içine girdiler. Grup ile ilgili olarak herhangi bir bilgi açıklanmazken, duyurulan tek şey vokalist aradıkları.