Ana Sayfa
Motosiklet Ana Sayfa
.
TÜBİTAK 9. ULUSAL GÖKYÜZÜ GÖZLEM ŞENLİĞİ
.
Giriş
Gün 1
Gün 2
Gün 3
Gün 4
.
Yıldızlar ve yine yıldızlar
19 Ağustos 2006 Cumartesi, 3.Gün:
(Saklıkent)

Dünün ve gecenin yorgunluğuna rağmen çadıra güneş vurunca fazla uyumak mümkün olmadı. Saat 08:15 gibi kalktım. Yan çadırlarda hala uyumaya çalışanlar ya da etrafta güneşin altında mayışık bir halde dolaşanlar. 300 kadar misafir ve 50 kadar görevli, etkinlik açısından yoğun bir güne başlıyorduk yavaş yavaş. Katılımcı profilinden de bahsetmek gerekirse, Türkiye'nin her köşesinden değişik insanlar, hatta dışarıdan bakan gözler için kilometrelerce öteden gökyüzüne bakmak için çoluk çocuğuyla bile gelen "kafayı yemiş" insanlar. Bir kaç motor delisi de var ortada, benim motor sayesinde muhabbet ettiğimiz. Çoğunlukla gençler, üniversite öğrencileri. Okullarında amatör astronomi kulüplerine üye olan öğrenciler. Bir de Antalya'nın çevre ilçelerinden astronomi ile pek de alakası olmayıp sırf meraktan gelen insanlar.

Sabah güneş pırıl pırıl, arkadaki motel çalışsa çadıra gerek kalmayacak, gerçi onun da tadı ayrı ya neyse...

Kahvaltının ardından seminerler de başladı.
Saat 11 gibi ilk grup telesiyej ile TUG'a çıkmaya başlamıştı bile.
Telesiyej belli bir yere kadar çıkıyor ve sonrasında gözlemevine kadar yaklaşık 1 kilometrelik yolu yürüyerek tırmanmak gerekiyor. Telesiyej kullanmak ve bu son kısmı yürümek istemiyorsanız minibüsle gözlemevinin yaşam binasının önüne kadar gelmek mümkün. Bir kaç sene önce telesiyej de yokken kışın kar nedeniyle minibüsler de buraya çıkamadığından TUG çalışanları Saklıkent'e kadar gelir, sonra eşyaları sırtlarına yüklenip 500 metrelik rakım farkı olan ve 4-5 kilometre uzunluğundaki karla kaplı kısmı tırmanırlarmış. Dağıcılık eğitimi bile aldık diyor buradaki uzman araştırmacı.
Kamp alanı ve yukarıda TUG:
Yeri gelmişken TUG'dan bahsetmekte fayda var. TUG yani TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, Antalya'dan 50 km kadar uzaktaki kış sporları merkezi Saklıkent yakınında 2450 metre yükseklikte Bakırlıtepe üzerinde kurulu. Gözlemevi 1992-1996 yılları arasında inşa edilmiş ve ilk gözlemlere 1997 yılında başlanmış. Yapımında önemli bir payı olan Rusya gözlem zamanının yüzde 60'ını, Türkiye ise yüzde 40'ını kullanıyor. Bu zaman kısıtı yüzünden şu günlerde hemen yakındaki bir başka tepeye tamamen Türk gözlemcilerine ait olacak bir başka gözlemevinin yapımı planlanmakta ve şu anda gözlem uygunluk testleri yapılmakta. TUG kapsamında ayna çapı 1,5 metre olan ana teleskop, 1997'de ilk gözlemlerin yapıldığı 40 cm.lik bir diğer teleskop ve dünya üzerinde ikisi kuzey ikisi güney yarıkürede olmak üzere 4 adet olan ve evrendeki optik ışımaları gözleyen 45 cm.lik ROTSE (Robotic Optical Transient Search Experiment) teleskoplarından biri bulunmakta. Bunun çalışma zamanının da yüzde 30'u Türklere ait.

TUG ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.tug.tubitak.gov.tr/ adresine bakabilirsiniz.

Artık kurumuş olan çadırım ve TUG'un kurulu olduğu Bakırlıtepe:
Telesiyejden yaylaya bakış:
Varış noktası:
Ben ikinci grupta saat 14:00 gibi TUG'taydım.
Personelin kaldığı bina ve yukarıda teleskop binaları:
Soldan sağa ROTSE-IIID, T40 ve RTT150:
Yeni gözlemevinin planlandığı karşıdaki tepe:
RTT150:
Tepeden kamp alanı ve Saklıkent:
SuperEva zirvede:
Gözlemevine ulaşmak için yürüdüğümüz yol:
Şimdi yine uzaktalar:
Tekrar inişe geçtik:
Bey Dağları ve ufak köyler:
TUG ziyareti sonrası seminerler devam etti. Güneş batarken alacakaranlıkta gökyüzünde şu anda gözleme uygun tek gezegen olan Jüpiter'e baktık teleskoplarla.
Teleskopla gözlem başlıyor, bundan sonra flaşlı fotoğraf çekmek, fener kullanmak yasak:
Jüpiter:
Gözlemler arasında yine bir iki seminer.
Dünya kendi etrafında kaç saatte döner:
24 değil tabi ki, 23 saat 56 dakika... Aynı noktanın tekrar Güneş ile kavuşması 24 saat...
Gözlemler gece boyu sürdü, değişik gökcisimlerine çevrili teleskoplar hiç boş kalmadı, çevrelerinde sürekli olarak 10-15 kişilik kuyruklar vardı. Binlerce ışıkyılı ötedeki nebulalar, gökadalar ve yıldızlara bakmak çok değişik bir deneyimdi.

Bu arada AstroFotoğraf denemelerim:

Görünürlük açısından Photoshop'ta parlaklık ve kontrast ayarlarıyla biraz oynandı tabi, 400 ASA ile ancak bu kadar...

Arka planda Samanyolu, sol altta Sagittarius (Yay), sağ altta Scorpion (Akrep) takımyıldızları. Akrep'in içindeki parlak sarı yıldız Antares. Bilinen yıldızlar içinde çapı en geniş yıldız, bir SuperNova adayı. Bizden 604 ışıkyılı uzakta ve çapı 560 milyon kilometre (Dünya-Güneş uzaklığının 3,8 katı). Güneş'in yerine Antares'i koyarsak sistemdeki Merkür, Venüs, Dünya ve Mars bu yıldızın içinde kalıyor kısacası.
Yıldızlar ve yıldızlar:
Saat 0:00, tam tepede yaz üçgeni:
Üçgenin köşelerini üç parlak yıldız oluşturuyor.
Üstte Vega, solda Deneb, sağda Altair.
Büyükayı:
Sabaha karşı çıkan ve hilale doğru küçülmekte olan ay, gözlemlerin sonuna gelindiğinin de habercisiydi.
Saat 04:25, Ay gökyüzünde:
Süreyya (Pleiades - Ülker) takımyıldızı:
Halk arasında yedi kız kardeş olarak da bilinen bu açık yıldız kümesi Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitleri şiirine de "Yedi Kandilli Süreyya" adıyla konu olmuş. Derler ki bir masaüstü gökyüzü simulatörünün tarih kısmına Çanakkale Zaferi'nin gecesi ayarlanırsa doğu ufkunda ay-yıldız oluşturan Ay ve Jüpiter'in hemen yanında Ülker yıldız kümesi görünürmüş. Zafer gecesinden kasıt 18 Mart 1915 ise ben denedim ama olmadı. 21/22 Mart 1915'te bu görüntü Ay-Satürn-Ülker şeklinde gerçekleşmiş olabilir. 1915 civarında Ay-Jüpiter-Ülker yakınlaşması olası değil...
.
2.Gün: Eğirdir - Saklıkent
4.Gün: Saklıkent - İstanbul
.
Giriş
Gün 1
Gün 2
Gün 3
Gün 4